Fiscale voor- en nadelen van zaken doen in Nederland

CROWNE PLAZA ANTWERPEN

Mobiliteit is anno 2018 belangrijker dan ooit. Steeds meer en meer mensen gaan hun professionele uitdagingen over de grens zoeken. Hoewel het zeer exotisch kan zijn om te werken en te leven in verre oorden, merken we dat veel Belgen liever wat dichter bij huis blijven. Tijdens dit seminarie belichten we de belangrijkste voor- en nadelen van zaken doen in Nederland. 

NU INSCHRIJVEN
workshop opleiding infotopics

PRAKTISCHE INFO

Inschrijvingsbedrag pp

650,00€ (excl 21% BTW)
30 of 40% subsidie via kmo-portefeuille (Registratienr DV.O105311)

Datum

16 november 2018

Locatie

CROWNE PLAZA ANTWERPEN
Gerard le Grellelaan 10
2020 Antwerpen

route

Docenten

Erik Sansen
Tilde Callebaut
Sven Mertens
Bas Pijnaker
Maarten Van der Steen
Chantal Hendrickx
Gertjan Verachtert
Prof. Hans Van den Hurk

Extra info

 • Met aanwezigheidsattest in het kader van de permanente vorming (6u)
 • Aanvang 9u, einde 17u
 • Lunch: 12u00-13u00

Vooreerst bekijken we de pro’s en contra’s van werken in Nederland. Nederlandse en Belgische fiscale en sociaal zekerheidsrechtelijke specialisten staan een aantal Belgische werknemers en bestuurders bij die beslissen om hun carrière (gedeeltelijk) verder te zetten in Nederland. We bekijken welke impact dit heeft op het vlak van sociale zekerheid en fiscaliteit. Zullen deze personen in Nederland onderworpen zijn aan de sociale zekerheid? En zo ja, hoe stappen zij over van de Belgische sociale zekerheid naar de Nederlandse sociale zekerheid en welke impact zal dit hebben op hun dagelijks leven? Hoe zullen de Nederlandse inkomsten van deze Belgen worden belast?  We nemen ook heel specifiek de Nederlandse 30%-regeling en de problematiek rond fictief loon onder de loep.

En wat op het einde van de rit als de Belg beslist om zijn pensioen op te nemen?
Is het fiscaal regime in België van Nederlandse pensioenen nog steeds aantrekkelijk ? We gaan dieper in op de algemene principes en de evoluties in de Belgische rechtspraak. Hoe werkt het complexe artikel 18 van het Belgisch-Nederlands dubbelbelastingverdrag?  En wat betekent het akkoord dd. 5 maart 2018 tussen Belgiê en Nederland in de praktijk? Kan je de inhouding van loonheffing betwisten, zo ja hoe pak je dit het beste aan? Welke fiscale implicaties zijn wanneer een in België wonende DGA zijn pensioen afkoopt (onder de Nederlandse Wet Uitfasering Pensioen eigen Beheer)? De Belgische belastingadministratie heeft in circulaire aangekondigd de Nederlandse korting in België te belasten. Kan dit betwist worden? Wat met de alternatieven (omzetting in oudedagsvoorziening of bevriezing)?

Niet alleen werknemers zijn mobiel. Ook ondernemers en investeerders steken meer dan ooit de grens over. Waar de vennootschapsgroep die de Belgisch-Nederlandse grens oversteekt, geniet van een voordeligere Nederlandse vennootschapsbelasting, wordt de private investeerder geconfronteerd met een bijkomende fiscale last onder de vorm van een bronheffing op dividenden. Hoe vrij zijn investeerders en ondernemingen nog om in het kader van hun oversteek de fiscaal minste belaste weg te bewandelen? We staan stil bij de wijzigingen op het vlak van het deelnemingsregime en (vrijstelling van (Nederlandse)) bronheffing, de Europese initiatieven tegen al te grove fiscale optimalisatie. Ten slotte nemen we de rol van de adviseur onder de loep, die belastingplichtigen bijstaat in het kader van grensoverschrijdende fiscale planning.

PROGRAMMA

9u00 Deel 1 : Werken over de Belgisch-Nederlandse grens heen: Wat als het Antwerps kantoor (tijdelijk) wordt ingeruild voor één in Amsterdam?  

 • Algemene principes van art. 15 en art. 16 DBV
 • Een aantal praktische casussen die van belang zijn (vb. Gelijktijdige tewerkstelling, detachering, pendelaars)
 • De 30%-regeling
 • De problematiek rond fictief loon

Sprekers

Belgische specialisten fiscaal recht: Erik Sansen & Tilde Callebaut (Sansen International Tax Lawyers)
Belgische specialist sociale zekerheid: Sven Mertens (LM&DS)
Nederlandse specialist fiscaal recht: Bas Pijnaker (Govers accountants/adviseurs)
Nederlandse specialist sociale zekerheid: Maarten Van der Steen (Govers accountants/adviseurs)

10u30 Koffiepauze

10u45  Verderzetting deel 1

12u00    Lunch

13u00 Deel 2  : Het einde van de (professionele) rit: Wat als de Belgische werknemer of bedrijfsleider een deel van zijn carrière in Nederland heeft gewerkt?

 • Algemene principes
 • Afkooprecht
 • Stamrecht BV

Spreker: Belgische specialist pensioenen: Chantal Hendrickx (Hendrickx Taxlaw)

15u00     Koffiepauze

15u30 Deel 3 : Ondernemen in Nederland: Schipper, mag ik overvaren?

P.s.: mag ik daarbij de minst belaste weg bewandelen?

 • Anti-misbruikbepaling moeder-dochterrichtlijn / Substance
 • ATAD/MLI
 • Meldplicht grensoverschrijdende fiscale planning

Sprekers

Belgische specialist fiscaal recht: Gertjan Verachtert (Sansen International Tax Lawyers)
Nederlandse specialist fiscaal recht: Prof. Hans Van den Hurk (Cygnus Tax)

 

NU INSCHRIJVEN